BYTS

Bosch Young Talent Show (BYTS) is een internationaal kunstevenement met veelbelovende beeldend kunstenaars onder de 30 jaar. Gerenommeerde kunstscouts uit Europa en de Verenigde Staten selecteerden zo’n vijftig talenten onder de 30 jaar, afkomstig uit de Bosch-steden ’s-Hertogenbosch, Berlijn, Brugge, Brussel, Frankfurt, Gent, Lissabon, London, Madrid, New Haven, New York, Parijs, Rotterdam, Venetië en Wenen. Met hun werk is een uitdagende tentoonstelling samengesteld met schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, tekeningen, collages, muurschilderingen, installaties, performances en video art. In AKV|StJoost wordt een speciale editie georganiseerd. De academie, die nu deel uit maakt van AVANS Hogeschool, is de oudste beeldende kunstopleiding van Nederland. Dit jaar wordt het 200-jarig bestaan gevierd. BYTS sluit daar bij aan door werk van de nieuwste generatie (oud-)studenten van deze opleiding te presenteren.

BYTS laat de meest actuele ontwikkelingen op het bied van de hedendaagse kunst zien. Daarmee wordt de lijn, die destijds door Jheronimus Bosch werd ingezet, een nieuwe, aan onze tijd aangepaste impuls gegeven. Bosch experimenteerde in zijn tijd met compositie, kleur en voorstelling. BYTS wil een staalkaart bieden van ontwikkelingen in de wereld van de actuele kunst.

Bosch Young Talent Show is een laboratorium van vernieuwing. Zoals ’s-Hertogenbosch zich in de tijd van Jheronimus Bosch ontwikkelde van kleine stad tot een aansprekend centrum van religie en cultuur, kan de stad zich met BYTS verder manifesteren als internationaal platform voor actuele kunst. Daarmee wordt de lijn die destijds door Jheronimus Bosch is ingezet, een nieuwe impuls gegeven.

Muziek Ramon Tiernagan.
12 oktober 2012